Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Περί Αποχέτευσης - Μέρος Β



Ποιος ευθύνεται ο Δήμος ή η ΕΥΔΑΠ;
Σας παραθέτω σχετικά πρόσφατο (Φεβ 2012) έγγραφο της ΕΥΔΑΠ υπογραφόμενο από τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μπάρδη. Η αξία του εγγράφου είναι η αρχή του κειμένου για την αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ για έργα αποχέτευσης σε όλη την Αττική. Αρμοδιότητα που την βαρύνει από το 1992 κατόπιν της απόφασης του τ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Οπότε ποιος ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση και ποιος κατά την γνώμη σας πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για τυχόν πρόστιμα; Εμείς ή οι μανδαρίνοι της ΕΥΔΑΠ;




                Όμως να ήταν μόνο αυτό; Για να δούμε τι έχει γίνει στην προ Καλλικράτη εποχή στον Δήμο Ραφήνας. Ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης: O Δήμος Ραφήνας είχε εκπονήσει όλες τις μελέτες για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου αποχέτευσης που θα καλύπτει τις περιοχές Συνοικισμός - Παλαιά Ραφήνα - Μακεδονομάχοι - Νηρέας - Πρωτέας - Ορειχαλκουργοί, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις της κοινοτικής Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ. Επίσης είχε εκπονήσει τις μελέτες και για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Τις μελέτες αυτές τις υπέβαλλε αρχικά για χρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής όπου και εγκρίθηκε το 2002 ποσό 25 εκ δρχ, όμως η πρόταση δεν υλοποιήθηκε µε την αιτιολογία ότι η ΕΥΔΑΠ είχε σχεδιάσει ένα ενιαίο έργο στα Σπάτα, που θα κάλυπτε τη Ραφήνα, την Αρτέμιδα και γύρω περιοχές.
Ο Δήμος  Ραφήνας βλέποντας τον κίνδυνο µη χρηματοδότησης του έργου από το ΚΠΣ και µε χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ») υπέβαλε πρόταση κατασκευής του έργου µε τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και μετά από νομικό, τεχνικό και χρηματοοικονομικό έλεγχο εντάχθηκε στις 13 Ιουλίου 2007 στον κατάλογο προτεινόμενων Συμπράξεων µε απόφαση του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ. Στη συνέχεια στις 2 Αυγούστου 2007 η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (υπουργοί Αλογοσκούφης, Φώλιας, Ξανθόπουλος, Παυλόπουλος) ενέκρινε την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3389/2005 του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ». Παρόλα αυτά,  ούτε αυτή η προσπάθεια ευοδώθηκε αφού η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ δεν προχώρησε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου. Ακολούθησε η καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για µη συμμόρφωση της χώρας µας µε την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ σε 5 πόλεις στην Αττική, μεταξύ των οποίων είναι και η Ραφήνα.

Η Νορβηγίδα
Θα έχετε διαβάσει πρόσφατα στις εφημερίδες-εγώ το είδα στη Realnews- τη περιπέτεια μιας Νορβηγίδας στο Ντουμπάι. Με λίγα λόγια η ιστορία της είναι ότι η Μάρτε Ν.  έπεσε θύμα βιασμού ενώ βρισκόταν στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους. Όταν όμως το κατήγγειλε, την καταδίκασαν σε 16 μήνες φυλάκιση! Η 24χρονη κατηγορήθηκε για σεξ εκτός γάμου, ψευδορκία και κατανάλωση αλκοόλ. Όταν κατήγγειλε το γεγονός η Νορβηγίδα, φυλακίστηκε για τέσσερις ημέρες και κατασχέθηκαν το διαβατήριο και τα χρήματά της και στη συνέχεια της απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Τελικά δια της διπλωματικής οδού εξασφαλίστηκε η απελευθέρωσή της.
Αυτό λοιπόν έπαθε και η πόλη μας, ο Δήμος μας. Τι και αν προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα της αποχέτευσης, πάντα ένα «αόρατο» χέρι τον σταματούσε. Και «βιάσθηκε» ζώντας με τους βόθρους και τα λύματα στους δρόμους δεμένη στην «προίκα» της προς ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και σήμερα κάποιοι μέσω των απειλών για πρόστιμα, θέλουν να την κλείσουν «φυλακή».