Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Περί Αποχέτευσης - Μέρος Ε



Η λύση Ψυττάλεια.
Επειδή η λύση της Ψυττάλειας (άλλοι την γράφουν με δύο “τ”, και άλλοι με δύο “λ”) παίζει μεγάλο ρόλο στον «γόρδιο δεσμό» του αποχετευτικού προβλήματος της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αξίζει τον κόπο να δούμε κάποια στοιχεία της. Πρώτα ας μάθουμε μερικά νούμερα. Η δυναμικότητα της εγκατάστασης στη Ψυττάλεια είναι για 1.150.000 κυβικά μέτρα λυμάτων την μέρα, και σήμερα καταλήγουν εκεί 730.000 κυβικά μέτρα (από το έγγραφο του Δ/νοντα κ. Μπάρδη με αρ. πρωτ 568/17-2-12, προς ΥΠΟΜΕΔΙ/Κοινοβουλευτικός έλεγχος ως απάντηση σε ερωτήσεις Βουλευτών). «Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια σημαντικών πρόσθετων παροχών και ρυπαντικών φορτίων» συνεχίζει ο Δ/νων Σύμβουλος και λίγο παρακάτω στο ίδιο έγγραφο αναφερόμενος για την αποδοχή εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ να αποχετευτούν στη Ψυττάλεια ο Σαρωνικός, ο Γέρακας η Παλλήνη, το Φούρεζι της Παιανίας και η Ανθούσα αναφέρει «δεν θεωρείται ως ιδιαίτερη επιβάρυνση η ποσότητα των λυμάτων των περίπου 35.000 κμ/μέρα που αντιστοιχεί αθροιστικά στις προαναφερόμενες περιοχές»

 
Τα ίδια περίπου λέει και ο Γενικός Δ/ντης Δικτύων και Εγκαταστάσεων  της ΕΥΔΑΠ κ. Σ. Γεωργιάδης σε έγγραφό του, με υπ αρ πρωτ. 1927/1-12-11, προς τον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Μπάρδη. Βέβαια με τα νούμερα -όπως και με το ρέμα Ραφήνας- έχουν ένα πρόβλημα στην ΕΥΔΑΠ, αφού ο κ. Γενικός δίνει ότι η δυναμικότητα είναι 1.200.000κμ/μέρα και σήμερα η εγκατάσταση λειτουργεί επεξεργαζόμενη 700.000κμ/μέρα. Κιμπάρηδες στην ΕΥΔΑΠ, από Γενικό μέχρι Διευθύνοντα, χάθηκαν 80.000κμ/μερα λυμάτων. Δηλαδή σχεδόν ένα ΚΕΛ όσο των Κεντρικών Μεσογείων στη πρώτη φάση λειτουργίας του. Γράφει όμως ο Γενικός πιο κάτω ότι «όπως πολλά έργα στην Ελλάδα έτσι και αυτό της Ψυττάλειας, παρουσιάζει ένα μεγάλο «βαθμό» ασφάλειας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίηση του είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυττάλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως μετά την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης του νέων περιοχών, αυτών της Ανατολικής Αττικής».
Κρατείστε τα συμπεράσματα σας ως εδώ γιατί οι πληροφορίες που θα σας δώσω τώρα θα σας οδηγήσουν και σε νέες σκέψεις. Δείτε στην επόμενη φωτογραφία από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΕΥΔΑΠ τι γράφουν για το ΚΕΛ Ψυττάλειας.


Μιλούν για ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή  της Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια της Αττικής το 2011 είχε περίπου 3.800.000 μόνιμους κατοίκους (αξίζει τον κόπο να σας πούμε ότι οι εγγεγραμμένοι στη Περιφέρεια Αττικής είναι 2.800.000 περίπου και από αυτούς στη κάλπη των εκλογών του 2010 πήγαν περίπου 1.600.000 εκλογείς την Α΄ Κυριακή (συμμετοχή 56,4%) και 1.170.000 την Β΄ Κυριακή(συμμετοχή 42,3%) -στοιχεία από το Πρωτοδικείο Αθηνών που έβγαλε το επίσημο αποτέλεσμα- και εκλέχθηκε ο κ. Σγουρός Περιφερειάρχης Αττικής). Αν αφαιρέσετε την Ανατολική Αττική (περίπου 500.000) που δεν πηγαίνει στην Ψυττάλεια καθώς και άλλες περιοχές όπως η Δυτική Αττική (περίπου 160.000) που θα πηγαίνει στο ΚΕΛ Θριασίου (ή στο ΚΕΛ Μεγάρων) καθώς και τα μικρά νησιά της Νομαρχίας Πειραιά (Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα) που και αυτά δεν πάνε στο ΚΕΛΨ, τότε ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός κατεβαίνει περίπου στα 3.200.000 κατοίκων. Βέβαια δεν μου διαφεύγει ότι μιλούν για ισοδύναμο πληθυσμό αλλά πόσες βιομηχανίες γνωρίζεται στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ή ακόμα και στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας ώστε να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις περίπου 50.000 κατοίκους των δύο Δήμων αθροιστικά; Συνεπώς κατασκεύασαν στη Ψυττάλεια ένα ΚΕΛ τεραστίων διαστάσεων για να επεξεργάζεται λύματα στο 60% περίπου της δυναμικότητας του; Μάλιστα αν αποκλείσουμε την μισή τουλάχιστον Ανατολική Αττική (λόγω ΚΕΛ Κεντρικών Μεσογείων, λόγω Λαυρίου και Κερατέας που έχουν λύσει το πρόβλημα αποχέτευσης, λόγω Δήμου Μαραθώνα που δρομολογείται άλλη λύση προς Γραμματικό, λόγω Ωρωπού που και εκεί σχεδιάζουν τοπικό ΚΕΛ) με ήδη λυμένο -όσο αφορά τον αποδέκτη- το αποχετευτικό στο Θριάσιο, τι απομένει ώστε αυτή η δυναμικότητα από το 60% να γίνει το πολύ 70%, μόνο η Ραφήνα, το Πικέρμι τα Σπάτα και η Αρτέμιδα (συνυπολογίζοντας τις ήδη αποδεκτές στη Ψυττάλεια περιοχές Σαρωνικού και Παλλήνης-Γέρακα). Οι Δήμοι μας είναι οι τελευταίες περιοχές που μπορούν να πάνε στη Ψυττάλεια, και δεν υπάρχει πουθενά άλλος υποψήφιος για να συνδεθεί στο ΚΕΛ Ψυττάλειας. Διαβάσατε πιο πάνω τα λεγόμενα του κ. Μπάρδη ότι ο Δήμος Σαρωνικού και ο Δήμος Παλλήνης αθροιστικά θα τροφοδοτούν με 35.000κμ/μέρα τη Ψυττάλεια, αυτό σε ποσοστό ως προς την δυναμικότητα της είναι περίπου 3%. Αν δεχθούμε ότι Ραφήνα-Πικέρμι μαζί με Σπάτα-Αρτέμιδα στέλνουν άλλο ένα 3% λυμάτων (αν και ο  πληθυσμός αθροιστικά των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων –Αρτεμιδας είναι περίπου ίσος με αυτόν του Δήμου Παλλήνης μόνον) τότε τι τους κάνει να θέλουν να κατασκευάσουν ένα ακόμη ΚΕΛ που θα στοιχίσει περίπου 150.000.000€; Τέλος, ας  μην διαφεύγει της προσοχής σας ότι το μοναδικό εξειδικευμένο εργαστήριο ανάλυσης του επεξεργασμένου λύματος που ρίχνεται στη θάλασσα υπάρχει στη Ψυττάλεια.


Μήπως είναι πολλά τα λεφτά για να πάμε Ψυττάλεια (ΚΕΛΨ);

Η σύνδεση των Δήμων μας με το ΚΕΛΨ θα ευνοήσει την λειτουργία του πρώτα από τα οικονομικά έσοδα –δεν σε αποχετεύουν δωρεάν ως γνωστόν- και κατά δεύτερο λόγο θα λειτουργεί πλησιέστερα στην κατασκευαστική της δυνατότητα πετυχαίνοντας οικονομία κλίμακας.
Η μοναδική εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση σε έγγραφο, είναι η ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ έκθεση του κ. Γεωργιάδη, Γενικού Δ/ντή  Λειτουργίας Εγκαταστάσεων και Δικτύων της ΕΥΔΑΠ, που αναφέρει ότι η Ψυτάλλεια, μπορεί και πρέπει να δεχτεί τα λύματα της Ανατολικής Αττικής. Όμως ας δούμε και κάποια άλλα στοιχεία με υπογραφή του κ. Πάσσιου, Γεν. Δ/ντή της ΕΥΔΑΠ- που προκύπτουν από το με αρ. πρωτ.3924/22-3-2013 έγγραφο της ΕΥΔΑΠ προς τον αναπλ. ΥΠΕΚΑ  κ. Καλαφάτη.
Καταρχήν στο έγγραφο αυτό ο κ. Γενικός δεν απορρίπτει ως αδύνατη την σύνδεση με το ΚΕΛΨ αλλά επικαλείται οικονομικούς λόγους για να την αποκλείσει. Τα όσα γράφει όμως είναι μαχητά και ας δούμε γιατί, με τη βοήθεια εισηγήσεων της συναδέλφου Δημοτικής Συμβούλου Ραφήνας-Πικερμίου κας Α. Τόκα και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων κ. Σ. Γιαννάτου.
Α) Η ΕΥΔΑΠ παραδέχεται ότι, τα λύματα των δήμων, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, για να μεταφερθούν στην Ψυτάλλεια μέσω της Παλλήνης, χρειάζονται 7 αντλιοστάσια μήκους 8χλμ μέχρι τον κόμβο του Αγ. Γερασίμου Παλλήνης. Από αυτό το σημείο, ξεκινούν τα προτεινόμενα από την ΕΥΔΑΠ, έργα μεταφοράς των ακαθάρτων της Παλλήνης προς την Ψυτάλλεια, που περιλαμβάνουν άλλα 7 αντλιοστάσια στη σειρά, μήκους 7,3χλμ. Άρα η μεταφορά προς Ψυτάλλεια είναι δυνατή.
Β) Το πρόσθετο κόστος της επένδυσης, λέει η ΕΥΔΑΠ, των έργων μεταφοράς λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, ως τον Σταυρό, εκτιμάται στα 30εκ. ευρώ.
Γ) Το κόστος, της ετήσιας λειτουργίας και συντήρησης, των παραπάνω υποδομών, λέει η ΕΥΔΑΠ, εκτιμάται περί τα 4,5 εκ. ευρώ. Βέβαια,  έτσι που το γράφουν, συμπεριλαμβάνει και τις υποδομές που θα εξυπηρετούν και την Παλλήνη, που με τα 7 αντλιοστάσια  θα είχε κατ΄ αναλογία το μισό κόστος ενώ το άλλο μισό οι Δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας με άλλα 7 αντλιοστάσια, δηλ. 2,25 εκ. ευρώ για Παλλήνη και άλλα τόσα για τους δύο Δήμους και όχι 4,5. Αλλά έστω, ας το δεχθούμε ότι είναι, 4,5 εκ. ευρώ. Πιο αναλυτικά λένε ότι το ενεργειακό κόστος και κόστος συντήρησης υποδομών είναι 2,2 εκ. ευρώ και το κόστος επεξεργασίας  των λυμάτων στο ΚΕΛΨ είναι 2,3 εκ. ευρώ. Σύνολο 4,5 εκ. ευρώ.
Το αντίστοιχο ενεργειακό κόστος, του προτεινόμενου ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, στο Πλατύ Χωράφι, εκτιμάται περί τα 3 εκ. ευρώ. Στην ουσία βέβαια το κόστος του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι είναι ακριβότερο από του να πάμε στην Ψυτάλλεια, γιατί το πραγματικό κόστος της Ψυτάλλειας είναι 2,25 εκ. ευρώ, το υπόλοιπο 2,25 είναι της Παλλήνης. Αλλά έστω, ας το δεχθούμε ότι είναι, 3 εκ. ευρώ. Δηλαδή, η επιπλέον διαφορά, αν τα δεχθούμε έτσι, του κόστους προς την Ψυτάλλεια θα είναι 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο.
Δ) Δεν μας λέει όμως η ΕΥΔΑΠ, στο έγγραφο, πόσο θα στοιχίσει η κατασκευή ενός ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Αν πάρουμε συγκριτικά το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, που γίνεται για πληθυσμό 90.000 κατοίκων και έχει προϋπολογιστεί για 113 εκ. ευρώ, το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι που θα γίνει για 120.000 κατοίκους, συν το κόστος των έργων που θα απαιτηθούν για την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας, υπολογίστε πόσο μπορεί να κοστίσει. Αλλά έστω ως υπόθεση εργασίας να δεχθούμε ότι θα είναι όσο και του Κορωπίου, 113 εκ. ευρώ.
Ε) Τώρα έχουμε δύο ποσά: 113  εκ. ευρώ που θα στοιχίσει, τουλάχιστον, το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και 30 εκ. ευρώ, που θα στοιχίσουν τα έργα υποδομών, αν μαζί με την Παλλήνη πάμε στο ΚΕΛΨ. Αν τα αφαιρέσουμε έχουμε όφελος 83 εκ. ευρώ, τουλάχιστον. Αν λοιπόν , κατά την ΕΥΔΑΠ, η μεταφορά μας στην Ψυτάλλεια, μας κοστίζει ετησίως 1,5 εκ. ευρώ, παραπάνω από το κόστος στο Πλατύ Χωράφι, τότε μια απλή διαίρεση- το όφελος των 83 εκ. ευρώ δια του 1,5 εκ. ευρώ- και θα διαπιστώσει ότι για 55 χρόνια θα μπορεί να συντηρείται αυτή η μεταφορά των λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας προς το ΚΕΛΨ. Βέβαια δεν μπαίνω σε πειρασμό να αναζητήσω τι θα γίνει μετά από 55 χρόνια, είναι σαν να θέλαμε το 1958 να προβλέψουμε τι θα συνέβαινε σήμερα το 2013!
Δεν θέσαμε βέβαια το θέμα των δικτύων αποχέτευσης που έτσι ή αλλιώς έχουν το ίδιο κόστος ανεξάρτητα του αποδέκτη. Η καθυστέρηση στις αποφάσεις που επικαλείται η ΕΥΔΑΠ για νέες μελέτες, δεν είναι χρονοβόρες αφού μιλάμε μόνο για αγωγούς που όπως συνήθως προβλέπεται για την ασφάλεια της μεταφοράς υπάρχουν δεξαμενές υπερχείλισης. Όσον αφορά τα πρόστιμα που επικαλούνται εκβιαστικά, μην το καθυστερούν επίτηδες και ας ζητήσουν μια παράταση, όταν στην ΕΕ  διαπιστώσουν ότι άρχισαν τα έργα, θα την δώσουν. Τέλος για να μην μπερδευόμαστε και την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων αλλά και την σύνδεση με το ΚΕΛΨ την χρηματοδοτούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Απλά είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα -στη σύνδεση με ΚΕΛΨ- που θα απαιτηθούν από όσα η όποια κοινοπραξία κατασκευαστών απαιτήσει για κατασκευή ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.